Wednesday, January 28, 2015

Sedihnye...hu hu hu........

hu hu hu....Sedih nye....

Sebenarnya berita ni bukanlah cerita sedih sepenuhnya... Maye sedih pada aku, tetapi semestinya berita gembira untuk tuan empunya badan.. Hari ni sorang lagi office mate aku disahkan mengandung.. Padahal dia baru je lepas keguguran anak kembar.. Anak sulung kami sebaya iaitu 5 tahun. Tapi dia nak nak masuk 3 orang.. Tu pun sebab keguguran..

Ye la.. rezeki orang kita x tau kan.. Mungkin ada rencana lain yang lebih baik telah ditetapkan untuk aku dan suamiku oleh Nya.. Aku hanya mampu berdoa dan bertawakal sahaja.. Tahun ni sahaja dah 6 orang yang telah disahkan mengandung... Ni baru nak masuk bulan Feb ni... wa......
sedihnya hati ini............

Friday, January 23, 2015

Cara Semulajadi Tambah Imunisasi Badan

Makanan Yang Boleh Menambah Kekuatan Imunisasi Badan


Bagi yg mmg x suka nak ambil ape supplement tu,  boleh cuba dengan cara semulajadi.....Amalkan pemakanan yg sihat ..... selamat mencuba........


Tubuh badan manusia semakin hari semakin berevolusi dengan kemampuan tubuh kita menangani berjuta-juta mikron bakteria, kulat dan virus yang berkongsi habitat sama di muka bumi.

Tahukah anda tubuh kita sebenarnya mampu bertahan dari seangan mikron yang berpotensi menyebabkan penyakit kerana imun kita dapat mengenalpasti dan menghasilkan antibodi untuk menghapuskan ikrob ini dari tubuh kita apabila ia melebih paras seimbang di dalam badan.
Tubuh kita mampu bertahan daripada serangan mikrob yang berpotensi menyebabkan penyakit

Ramai sebenarnya tidak menyedari betapa berkuasa dan pentingnya mekanisme pertahanan dalaman (imunisasi) kita ini dan keberkesanannya dalam mencegah tubuh kita dari sakit.

Malah menurut penyelidikan perubatan terkini, satu-satunya protein yang diketahui mampu melindungi manusia daripada AIDS terdapat dalam air liur kita!

Ramai orang menyangkakan sistem imun hanya berkaitan dengan AIDS. Pesakit AIDS tidak meninggal dunia secara lansung kerana kuman AIDS, tetapi daripada sistem imun yang lemah (tidak berupaya untuk menentang pneumonia dan jangkitan).

Kali ini kami akan berkongsikan kepada anda pembaca Siakapkeli katagori makanan dan jenis makanan terbaik yang boleh menguatkan sistem imunisasi badan kita.

1. PROTIEN


Membantu melancarkan proses pengeluaran sel agar system imunisasi tubuh tidak terganggu. Banyak didapati daripada ikan yang mengandungi kadar omega 3 yang tinggi seperti tuna, salmon atau sardin. Melalui omega 3 ini, sistem kekebalan tubuh dapat berfungsi hingga maksimum.

Selain ikan, produk seperti daging merah dan susu juga kaya dengan protein.

2. SAYUR-SAYURAN




Makan dengan banyak. Sebatian fitokimia yang terkandung dalam buah membantu dalam proses detoks tubuh badan. Bodi juga akan lebih kuat untuk menentang kanser. Sebatian kimia memiliki warna dan aroma yang kuat. Makanan seperti lobak merah, ubi merah labu kuning, tomato, bawang Bombay dan terung adalah antara makanan yang megandungi sebatian kimia.

3. BUAH-BUAHAN


Kebaikan buah tak kurang kalau bandingkan dengan sayur-sayuran. Tapi, buah ada kelebihan yang tersendiri sebab boleh dimakan macam tu saja tanpa perlu sibuk nak kena masak, atau rebus. Buah stroberi dan bluberi mengandungi sebatian fitokimia yang tinggi untuk membantu mencegah kanser. Nenas, pisang, mangga dan tembikai juga baik asalkan tidak dimakan dengan berlebihan sebab buah ni semua mengandungi kadar glukos yang tinggi.

4. AIR PUTIH



Dapat meringankan beban yang ditanggung oleh ginjal dan hati untuk membuang racun yang terdapat dalam darah, membasmi kuman yang mendatangkan penyakit. Juga membantu untuk menghalang dari makan makanan yang manis, dan banyak. Boleh mencantikkan kulit, dan boleh kurus!

Berikut adalah 15 makanan yang digalakkan kepada anda untuk dimakan untuk meningkatkn imum badan termasuk khasiatnya:-

1. ELDERBERRY


  • Sumber ubatan yang dipercayai sejak zaman dahulu lagi iaitu ekstrak daripada buah beri hitam yang dapat mengawal daripada selsema (melalui kajian tabung uji)
  • Buah Elderberry merupakan buah yang anti-oksidan dan mempunyai keupayaan untuk melawan keradangan


2. CENDAWAN BUTANG


  • Mengandungi selenium mineral dan anti-oksidan yang membantu mengurangkan risiko selsema menjadi lebih teruk.
  • Vitamin B riboflavin dan niasin yang terkandung dalam cendawan butang ini memainkan peranan dalam membantu mengekalkan sistem imun yang sihat.
  • Kajian terhadap haiwan menunjukkan ianya memberi kesan anti-virus, anti-bakteria, dan anti-tumor.


3. ACAI BERRY


  • Kaya dengan anti-oksidan yang dikenali sebagai anthocyanins.
  • Ianya dapat membantu melawan proses penuaan dan juga dari dijangkiti penyakit.
  • Boleh didapati dalam bentuk jus atau smoothie, atau dikeringkan dan dicampur dengan granola.


4. TIRAM


  • Mengandungi zinc yang bertindak sebagai immune booster atau aphrodisiac.
  • Mineral zinc membantu untuk menjalankan sistem imun serta membantu dalam penyembuhan luka.


5. TEMBIKAI


  • Mempunyai banyak anti-oksidan yang kuat, serta glutathione.
  • Dikenali sebagai pembantu untuk meningkatkan sistem imun supaya ia boleh meningkatkan kesihatan dan melawan jangkitan.
  • Glutathione boleh didapati berhampiran dengan kulitnya.


6. KOBIS


  • Sumber immune-strengthening glutamine.


7. BADAM


  • 1/4 cawan badam dapat memberikan lebih kurang 50% khasiat vitamin E yang membantu meningkatkan sistem imun.
  • Mengandungi riboflavin, niasin, vitamin B yang membantu untuk menangani stress.


8. GRAPEFRUIT


  • Mempunyai kandungan vitamin C yang banyak.
  • Namun kajian tidak membuktikan pengambilan makanan sahaja dapat menjamin kita mempunyai kandungan vitamin C yang mencukupi.


9. GERMA GANDUM


  • Penuh dengan khasiat seperti zinc, anti-oksidan, vitamin B.
  • Juga mengandungi serat, protein, dan lemak yang baik. 


10. YOGURT RENDAH LEMAK


  • Satu cawan setiap hari boleh mengurangkan risiko dijangkiti demam.
  • Kandungan vitamin D yang tinggi dapat mengurangkan risiko demam dan selsema.


11. BAWANG PUTIH


  • Mempunyai beberapa anti-oksidan yang mengawal sistem imun.
  • Perlu dimasak dalam minyak selama 15 - 20 minit dahulu bagi mengaktifkan enzim yang merangsang sistem imun.


12. BAYAM


  • Kaya dengan nutrien.
  • Mempunyai folate yang membantu menghasilkan sel-sel baru dan pembaikan DNA.
  • Mempunyai serat, anti-oksidan seperti vitamin C, dan banyak lagi.


13. TEH


  • Sarat dengan polyphenols dan flavonoids.
  • Anti-oksidan yang terdapat dalam tea akan mencari dan memusnahkan sel radikal bebas yang merosakkan.


14. KELEDEK


  • Mempunyai anti-oksidan beta-carotene, yang membersihkan radikal bebas yang merosakkan.
  • Mengandungi Vitamin A yang dikaitkan dengan melambatkan proses penuaan dan mengurangkan risiko kanser.


15. BROCOLLI


  • Asas immune-boosting.
  • Penuh dengan nutrien yang melindungi badan kita.
  • Mempunyai vitamin A, vitamin C, dan gluthatione.

Tidak susahkan sebenarnya hendak tingkatkan imum

Thursday, January 22, 2015

Tambah Imunisasi Badan


Makanan Yang Boleh Menambah Kekuatan Imunisasi Badan


Bagi yg mmg x suka nak ambil ape supplement tu,  boleh cuba dengan cara semulajadi.....Amalkan pemakanan yg sihat ..... selamat mencuba........


Tubuh badan manusia semakin hari semakin berevolusi dengan kemampuan tubuh kita menangani berjuta-juta mikron bakteria, kulat dan virus yang berkongsi habitat sama di muka bumi.

Tahukah anda tubuh kita sebenarnya mampu bertahan dari seangan mikron yang berpotensi menyebabkan penyakit kerana imun kita dapat mengenalpasti dan menghasilkan antibodi untuk menghapuskan ikrob ini dari tubuh kita apabila ia melebih paras seimbang di dalam badan.
Tubuh kita mampu bertahan daripada serangan mikrob yang berpotensi menyebabkan penyakit

Ramai sebenarnya tidak menyedari betapa berkuasa dan pentingnya mekanisme pertahanan dalaman (imunisasi) kita ini dan keberkesanannya dalam mencegah tubuh kita dari sakit.

Malah menurut penyelidikan perubatan terkini, satu-satunya protein yang diketahui mampu melindungi manusia daripada AIDS terdapat dalam air liur kita!

Ramai orang menyangkakan sistem imun hanya berkaitan dengan AIDS. Pesakit AIDS tidak meninggal dunia secara lansung kerana kuman AIDS, tetapi daripada sistem imun yang lemah (tidak berupaya untuk menentang pneumonia dan jangkitan).

Kali ini kami akan berkongsikan kepada anda pembaca Siakapkeli katagori makanan dan jenis makanan terbaik yang boleh menguatkan sistem imunisasi badan kita.

1. PROTIEN


Membantu melancarkan proses pengeluaran sel agar system imunisasi tubuh tidak terganggu. Banyak didapati daripada ikan yang mengandungi kadar omega 3 yang tinggi seperti tuna, salmon atau sardin. Melalui omega 3 ini, sistem kekebalan tubuh dapat berfungsi hingga maksimum.

Selain ikan, produk seperti daging merah dan susu juga kaya dengan protein.

2. SAYUR-SAYURAN




Makan dengan banyak. Sebatian fitokimia yang terkandung dalam buah membantu dalam proses detoks tubuh badan. Bodi juga akan lebih kuat untuk menentang kanser. Sebatian kimia memiliki warna dan aroma yang kuat. Makanan seperti lobak merah, ubi merah labu kuning, tomato, bawang Bombay dan terung adalah antara makanan yang megandungi sebatian kimia.

3. BUAH-BUAHAN


Kebaikan buah tak kurang kalau bandingkan dengan sayur-sayuran. Tapi, buah ada kelebihan yang tersendiri sebab boleh dimakan macam tu saja tanpa perlu sibuk nak kena masak, atau rebus. Buah stroberi dan bluberi mengandungi sebatian fitokimia yang tinggi untuk membantu mencegah kanser. Nenas, pisang, mangga dan tembikai juga baik asalkan tidak dimakan dengan berlebihan sebab buah ni semua mengandungi kadar glukos yang tinggi.

4. AIR PUTIH



Dapat meringankan beban yang ditanggung oleh ginjal dan hati untuk membuang racun yang terdapat dalam darah, membasmi kuman yang mendatangkan penyakit. Juga membantu untuk menghalang dari makan makanan yang manis, dan banyak. Boleh mencantikkan kulit, dan boleh kurus!

Berikut adalah 15 makanan yang digalakkan kepada anda untuk dimakan untuk meningkatkn imum badan termasuk khasiatnya:-

1. ELDERBERRY


  • Sumber ubatan yang dipercayai sejak zaman dahulu lagi iaitu ekstrak daripada buah beri hitam yang dapat mengawal daripada selsema (melalui kajian tabung uji)
  • Buah Elderberry merupakan buah yang anti-oksidan dan mempunyai keupayaan untuk melawan keradangan


2. CENDAWAN BUTANG


  • Mengandungi selenium mineral dan anti-oksidan yang membantu mengurangkan risiko selsema menjadi lebih teruk.
  • Vitamin B riboflavin dan niasin yang terkandung dalam cendawan butang ini memainkan peranan dalam membantu mengekalkan sistem imun yang sihat.
  • Kajian terhadap haiwan menunjukkan ianya memberi kesan anti-virus, anti-bakteria, dan anti-tumor.


3. ACAI BERRY


  • Kaya dengan anti-oksidan yang dikenali sebagai anthocyanins.
  • Ianya dapat membantu melawan proses penuaan dan juga dari dijangkiti penyakit.
  • Boleh didapati dalam bentuk jus atau smoothie, atau dikeringkan dan dicampur dengan granola.


4. TIRAM


  • Mengandungi zinc yang bertindak sebagai immune booster atau aphrodisiac.
  • Mineral zinc membantu untuk menjalankan sistem imun serta membantu dalam penyembuhan luka.


5. TEMBIKAI


  • Mempunyai banyak anti-oksidan yang kuat, serta glutathione.
  • Dikenali sebagai pembantu untuk meningkatkan sistem imun supaya ia boleh meningkatkan kesihatan dan melawan jangkitan.
  • Glutathione boleh didapati berhampiran dengan kulitnya.


6. KOBIS


  • Sumber immune-strengthening glutamine.


7. BADAM


  • 1/4 cawan badam dapat memberikan lebih kurang 50% khasiat vitamin E yang membantu meningkatkan sistem imun.
  • Mengandungi riboflavin, niasin, vitamin B yang membantu untuk menangani stress.


8. GRAPEFRUIT


  • Mempunyai kandungan vitamin C yang banyak.
  • Namun kajian tidak membuktikan pengambilan makanan sahaja dapat menjamin kita mempunyai kandungan vitamin C yang mencukupi.


9. GERMA GANDUM


  • Penuh dengan khasiat seperti zinc, anti-oksidan, vitamin B.
  • Juga mengandungi serat, protein, dan lemak yang baik. 


10. YOGURT RENDAH LEMAK


  • Satu cawan setiap hari boleh mengurangkan risiko dijangkiti demam.
  • Kandungan vitamin D yang tinggi dapat mengurangkan risiko demam dan selsema.


11. BAWANG PUTIH


  • Mempunyai beberapa anti-oksidan yang mengawal sistem imun.
  • Perlu dimasak dalam minyak selama 15 - 20 minit dahulu bagi mengaktifkan enzim yang merangsang sistem imun.


12. BAYAM


  • Kaya dengan nutrien.
  • Mempunyai folate yang membantu menghasilkan sel-sel baru dan pembaikan DNA.
  • Mempunyai serat, anti-oksidan seperti vitamin C, dan banyak lagi.


13. TEH


  • Sarat dengan polyphenols dan flavonoids.
  • Anti-oksidan yang terdapat dalam tea akan mencari dan memusnahkan sel radikal bebas yang merosakkan.


14. KELEDEK


  • Mempunyai anti-oksidan beta-carotene, yang membersihkan radikal bebas yang merosakkan.
  • Mengandungi Vitamin A yang dikaitkan dengan melambatkan proses penuaan dan mengurangkan risiko kanser.


15. BROCOLLI


  • Asas immune-boosting.
  • Penuh dengan nutrien yang melindungi badan kita.
  • Mempunyai vitamin A, vitamin C, dan gluthatione.

Tidak susahkan sebenarnya hendak tingkatkan imum

Wednesday, January 21, 2015

Vitamin E

 Khasiat vitamin E

Aku ni kalau nak buat keje tetap nak kena cari desktop gak. Memang x suka betul guna laptop ni...x tau la kenapa...x up to date langsungkan aku ni... So memandangkan aku ni wanita bekerjaya...so curi-curi waktu rehar guna desktop kat ofis utk update blog..jahatkan aku ni.. Sanggup tu x keluar lunch semata-mata nak update blog ni.....

Hari ni aku nak cerita pasal Vit- E dari Shaklee..... bukan ape... aku kenala bgtau vitamin yang memang aku consume kan... yang x consume tu x yah citer dulu.. tiada kesahihan utk diri sendiri... ha ha ha....

Sekilas Fakta: 
Vitamin E ialah salah satu antioksidan yang penting dalam pencegahan kanser dan penyakit kardiovaskular. Berdasarkan kajian,vitamin E telah menunjukkan kesan pencegahan kepada lebih kurang 80 jenis penyakit. Ianya larut lemak yang disimpan di dalam organ tubuh seperti hati, jantung, kelenjar pituitari, testis, uterus, darah dan otot.

Tapi, yang bestnye .... vitamin E ini ialah, 60-70% darinya akan disingkirkan dari tubuh setiap hari (tidak semua disimpan dalam badan) dan ia tidak menjadi toksik seperti vitamin A.

Vitamin E dikira dalam unit IU (international units) yakni 1 IU bersamaan 1mg. Vitamin E terdiri dari 8 komponen dalam 2 kelas utama : tocopherols dan tocotrinols yang terdiri dari komponen2, alpha, beta, gamma dan delta. Vitamin E yang lengkap sepatutnya mengandungi kesemua 8 komponen tersebut. Alpha tocopherols adalah komponen yang paling aktif, malah IU dikira berdasarla alpha-tocopherols.


Satu kajian yang dijalankan oleh National Cancer Institute pada tahun 1998 mendapati bahawa pengambilan vitamin E dalam jangka masa panjang dapat mengurangkan risiko kanser prostat di kalangan penghisap rokok.

ha ha ha...mesti bosan kan korang baca mende2 fakta ni memang membosankan... Dulu masa tgh study, aku cukup x suka dengan subjek2 yg byk fakta ni...buat kira2 jauh lagi menyeronokkan..... Sape setuju dengan aku? Angkat tangan reramai....

Yang ni maybe best sket la kot.. Yang paling penting semua orang nak tau pasal kebaikannya barula boleh consume..ye dak? iye ke tidak ni? 

Khasiat Vitamin E :

1.        Menjadikan anda tampak lebih muda dengan membantutkan                      penuaan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.

2.        Membaiki peredaran darah,utk memperbaiki tisu, dan sangat                        berguna dalam rawatan "premenstrual syndrome" dan penyakit 
           fibrocystic payudara

3.        Memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan

4.        Mengurangkan parut, - best ni...makin hari makin pudar parutku !!!!!

5.        Mengurangkan tekanan darah, membantu dalam pencegahan      
           penyakit katarak, meningkatkan prestasi atlit, dan mengendurkan 
           otot kaki dari kekejangan.

6.       Menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat, 

7.       Membantu mencegah anemia dan "retrolental fibroplasia", sejenis                 gejala mata yang boleh menjangkiti bayi pramatang.

8.       Mengurangkan risiko Alzheimer (nyanyuk).

9.       Mengurangkan risiko keguguran bagi wanita hamil.

10.     Merendahkan kadar kolesterol.

11.     Membantu mencegah kanser.

12.     Meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki.

13.     Juga dikenali sebagai ‘vitamin cinta’ kerana ia boleh membantu    
          dalam perhubungan suami isteri.

Malah wanita hamil, menyusukan anak, mengambil sebarang pil hormon dan melalui fasa menopous memerlukan vitamin E.

Sumber makanan Vitamin E: 

Minyak sayuran, sayuran berdaun hijau gelap, kacang, biji-bijian , dan semua bijirin. Beras perang, makanan daripada jagung, telur, rumpai laut, hati yang dikeringkan, susu, oat, daging organ , kacang soya, ubi kentang, selada air, dan gandum

Kekurangan vitamin E boleh menyebabkan: Mudah radang,penuaan kulit sebelum masa,rambut gugur,anemia






"Shaklee Vita-E contains natural vitamin E - d-alpha tocopherol from soybean oil and it is more potent and readily absorbed by the body than synthetic vitamin EIt also has 10mcg of selenium from natural nutritional yeast sources."
Tahukah anda vitamin E Shaklee mengandungi silenium manakala kebanyakan Vitamin E di pasaran dijual berasingan dengan silenium.

Antara kelebihan Vitamin E ialah :
1.Dengan membaiki pembekalan oksigen dan asid Nukleik, Vitamin E menyembuhkan parut, tompok dan kesan pada kulit.

2.ANTI-PENUAAN - Kesan antioksidan dan Vitamin E menghalang proses penuaan sel dan memperbaiki pembekalan oksigen, memberi anda lebih ketahanan.

3. Baik untuk JANTUNG
 - Mengembangkan pembuluh darah dan mencegah pengerasan arteri, keadaan begini biasanya dikaitkan dengan umur tua dan kerosakan jantung. Menghalang pembentukan darah beku.
4. Vitamin E meningkatkan kelelakian dan kesuburan

*Vitamin E diperlukan dalam pembentukan nukleus, dinding sel, RNA dan DNA pada setiap sel di dalam tubuh. Ia bertindak dengan Vitamin C untuk kesihatan sel-sel tubuh.



Kalau agak2 berminat nak mencuba vitamin E daripada Shaklee ni...dont forget to contact me okey.....


013 204 9004
FizaFiz 

Shaklee ID : 879994



__________________________________________

Tuesday, January 20, 2015

Vivix


Khasiat Vivix Shaklee

Vivix cukup bagus untuk memperbaiki sel, menghapuskan radikal bebas dan 
memperbaiki DNA. 

Rasenye pun boleh tahan sedap...Nak makan pun susah..x yah nak bancuh2 ke ape...boleh terus telan je..........
   
1. Memperbaiki DNA

     Setiap hari, tubuh kita mengalami kerosakan DNA (salah satunya akibat 

     radikal bebas) yang menyebabkan proses penuaan terjadi begitu cepat. 

     Vivix membantu melambatkan dan melindungi DNA sel tubuh kita 

     dan melambatkan proses tersebut.Vivix sesuai diambil oleh mereka yang selesai 
    menjalani rawatan pemulihan kanser, misalnya kimoterapi, bagi mengembalikan sel tubuhnya kepada keadaan asal.

2. Memperbaiki tenaga sel

    Semakin tubuh kita terdedah kepada penuaan, semakin cepat sel tubuh kita 

    kehilangan tenaga. Ini akan menurunkan fungsi sel. 

    Vivix membantu menguatkan sel tubuh.

3. Membantu meningkatkan fungsi otak, kardiovaskular, imuniti dan sendi

    Semakin tua, semakin kita rasa sakit sana sini, ingatan pun makin pudar.

    Vivix membantu mengembalikan keremajaan.

VIVIX merupakan tonik anti-penuaan pelbagai manfaat yang sesuai untuk mereka 
yang menghidapi diabetes, arthritis, gout, dan macam-macam lagi. Mengandungi 
resveratrol yang dipercayai mampu memperbaiki DNA seterusnya mencegah 
penuaan berlaku dengan pantas. Pendek kata sesuai untuk kelihatan sentiasa muda.






 Antara Khasiat lain VIVIX adalah:

Di kala usia meningkat ini, pengambilan pelbagai jenis ubat atau vitamin menjadi sangat
sukar. TETAPI, anda hanya perlukan 1 SUDU TEH VIVIX sahaja sehari. Mudah sahaja 
kan. Sangat sesuai untuk mereka yang sukar untuk menelan pil.





































Kandungan VIVIX adalah 10 kali ganda lebih kuat daripada resveratrol dalam 
memperlahankan pembentukan Protein AGE.




Anda boleh dapatkan Vivix dengan consultation terbaik dengan menghubungi ke talian :-

013 204 9004
FizaFiz 

Shaklee ID : 879994